یکشنبه 9 ژانویه، پانزدهمین سالگرد معرفی اولین نسخه گوشیهای آیفون شرکت اپل توسط استیو جابز، در رویداد مک ورد اکسپو در سانفرانسیسکو است؛ گوشی که با معرفی خود ادبیات تازهای در استفاده از ابزارهای هوشمند برای دنیای دیجیتال معرفی کرد. اما آیا میدانستید آیفون نیز به خودی خود راه طولانی را برای تکامل پیموده است؟ به همین مناسب 15 ویژگی پایه که آیفون اورجینال فاقد آنها بوده را مرور میکنیم.
آیفون دستگاهی است که میلیونها نفر در سراسر دنیا هر ساله منتظر رونمایی از نسخه جدید آنها هستند تا بروزرترین و جذابترین قابلیتها را در حالت تکامل، تجربه کنند. در واقع واژه تکامل برای اپل بیشتر از هر چیزی اهمیت دارد و شاید علت اصلی که این شرکت کمتر سراغ نوآوریهای بسیار خاص و ویژه میرود نیز همین سیاست باشد.
اما همانطور که در مقدمه مطلب عنوان شد، آیفونها نیز برای رسیدن به این جایگاه و تکامل از حیث امکانات، مسیر طولانی را طی کردهاند. در واقع بعضی قابلیتها هستند که امروزه تصور آیفون بدون آنها غیرممکن است ولی در اولین نسخه آیفون هیچ خبری از آنها نبوده است.
در ادامه با هم 15 ویژگی مهمی که در ابتدای معرفی آیفون اورجینال خبری از آنها نبوده را بررسی خواهیم کرد:
1. اپ استور
بله دوستان اپ استور در اولین نسخه آیفون هنوز متولد نشده بود و به همین دلیل اپل گوشی انقلابی خود را با نرمافزارهای پیشفرض راهی بازار کرد. این نرمافزارها شامل آب و هوا، یادداشتها، تقویم، تصاویر و ماشینحساب بودند ولی راهکاری رسمی برای نصب نرمافزارهای ثالث به صورت مستقیم روی گوشی وجود نداشت، تا اینکه اپل اپ استور را یک سال و سه ماه بعد، معرفی کرد. ناگفته نماند که در سال اول عرضه آیفون، بیشتر نرمافزارهای ثالث از طریق WAP یا نرمافزارهای تحت وب در اختیار کاربران قرار میگرفت.
2. کپی و پیست
شاید تصور هیچ دستگاه هوشمندی بدون قابلیت کپی و پیست ممکن نباشد ولی اپل از سال 2009 و پس از بروزرسانی بزرگ دوم خود بود که این قابلیت را به آیفون و ابتدا به نرمافزار یادداشتها و برای ویرایش متون اضافه کرد.
3. دوربین جلو
آیفون اورجینال دوربین جلو نداشت و برای مکالمات صوتی طراحی شده بود. در واقع پس از آیفون 4 بود که دوربین جلو وارد آیفون شده تماس ویدئویی FaceTime و در سال 2010 در اختیار کاربران قرار گرفت.
4. ضبط ویدئو
آیفون اورجینال تنها با دوربین خود توانایی ثبت عکسها را داشت. شرکت اپل در سومین نسخه آیفون یعنی iPhone 3GS بود که امکان ضبط ویدئو را به دستگاه افزود.
5. چراغ قوه
زمانی که هیچ چراغ LED در پشت گوشی و کنار سنسور دوربین قرار نداشت، اپل هم فکر خاصی برای قابلیت چراغ قوه آیفون نکرده بود. البته باید به این نکته اشاره کنیم که این فقدان عظیم به روش روشن کردن کل صفحه با نور سفید (یا رنگهای دیگر) در حالت نور زمینه حداکثر و از طریق نرمافزارهای ثالث، پس از تولد اپ استور به نحوی ممکن شد، ولی اولین LED در کنار ماژول دوربین از زمان آیفون 4 در اختیار کاربران قرار گرفت.
6. پیام تصویری (MMS)
آیفون اورجینال تنها امکان ارسال پیام متنی را داشت و کاربران برای ارسال پیام تصویری یا همان MMS باید همچنان منتظر میماند. در واقع پس از بروزرسانی و عرضه iPhone OS 3.0 در سال 2009 بود که قابلیت ارسال پیام تصویری با عرضه iPhone 3GS وارد دنیای گوشیهای هوشمند اپل شد.
7. مکانیابی از طریق GPS
اولین سرویس نقشهای که به صورت پیشفرض روی آیفون نصب و عرضه شد، Google Maps بود ولی این نرمافزار از اطلاعات آنتنهای مخابراتی و اینترنت برای مسیریابی و موقعیتیابی استفاده میکرد. در واقع دومین نسل آیفون یعنی نسخه 3G بود که به گیرنده داخلی GPS مجهز شده و در سال 2008 این قابلیت را در اختیار کاربران اپل قرار داد.
8. تصویر زمینه خانگی دلخواه
تصویر زمینه خانگی یا Home Screen Wallpaper یکی از قابلیتهایی بود که در سال 2010 و پس از معرفی آیفون 4 وارد این گروه شد. در واقع پیش از این کاربران باید از تصاویری که اپل در نظر گرفته بود به عنوان زمینه استفاده میکردند.
9. پشتیبانی از شبکه مخابراتی شرکت ورایزون
این مورد شاید در نوع خود یکی از عجیبترین و در عین حال جالبترین حرکات اپل و پلتفرم قراردادهای همکاری باشد. بنابر قراردادی که استیو جابز با مدیریت وقت شرکت مخابراتی AT&T در زمان معرفی آیفون اورجینال بسته بود، تا سال 2011 عرضه این گوشی در آمریکا به صورت قراردادی تنها برای شبکه این شرکت مجاز بود.
10. دستیار صوتی Siri
سیری یا همان دستیار صوتی هوشمند اپل که این روزها به حد بسیار بالایی از تکامل رسیده اولین بار با معرفی آیفون 4S در اختیار کاربران قرار گرفت.
11. احراز هویت Touch ID یا Face ID
این روزها گوشیهای آیفون یا آیپدها به روشهای احراز هویت بیومتریک مانند تاچ آی دی یا فیس آی دی مجهز شدهاند ولی جالب است بدانید که تا پیش از معرفی آیفون 5S در سال 2013، کاربران آیفون تنها روش قفل صفحه و امنسازی دستگاهی که داشتند، رمز عبور چهار رقمی بود. در واقع پس از معرفی سنسور TouchID در سال 2013 این روش به یک آیفون اضافه شد. حتی تا سال 2017 و معرفی آیفون X هم احراز هویت از طریق شناسایی چهره یا همان Face ID در اختیار کاربران اپل قرار نگرفته بود.
12. کانکتور لایتنینگ
اگر از کاربران قدیمی آیفون و آیپاد باشید حتماً کانکتور بزرگ و 30 پینی اولیه اپل را به یاد دارید. در واقع پیش از معرفی آیفون 5 در سال 2012، اپل با لجاجت از این درگاه قطور و حجیم در محصولات همراه خود استفاده میکرد. بعدها نیاز به مجتمعسازی در آیفون 5 این شرکت را مجبور به طراحی درگاه جدید و مجتمع Lightening کرد که هنوز هم در این محصولات استفاده میشود.
13. نمایشگر رتینا
نمایشگر رتینا که این روزها مایه فخر و مباهات اپل است اولین بار در سال 2010 و با معرفی آیفون 4 در اختیار کاربران قرار گرفت. این نمایشگر امکان تجمیع تا 4 برابر تعداد پیکسل بیشتر روی گوشی آیفون 4 را میسر کرد و در هنگام معرفی، این گوشی را به بالاترین نرخ تراکم پیکسل در یک گوشی هوشمند و بالاترین کیفیت رساند.
14. شارژ بیسیم
اپل اولین بار و هنگام معرفی آیفون 8، 8 پلاس و iPhone X بود که امکان شارژ بیسیم از طریق بدنه دستگاه را در اختیار کاربران قرار داد.
15. بدنه ضد آب
آیفونها در ابتدای معرفی و چند سال اول هیچ قرابتی با فناوریهای محافظتی نداشتند. برای اولین در سال 2016 و با معرفی آیفون 7 و 7 پلاس بود که امکان محافظت در برابر نفوذ آب با استاندارد IP67 ارائه شد. آیفونهای امروزی با ارتقای این قابلیت، به سطح استاندارد IP68 رسیدهاند.
همانطور که مشاهده کردید آیفونها نیز در طول زمان به مرور به قابلیتهای جدید مجهز شدهاند. اگر شما صاحب یکی از مدلهای قدیمی بودهاید میتوانید در بخش نظرات بگویید که چه قابلیتی با ارائه یک بروزرسانی به دستگاه شما اضافه شد و آن را برایتان خاطره ساز کردهاست.